In de spotlights: de beste onafhankelijke bioscopen van Brussel

public - entrée - culture - cinéphiles

De bioscopen zijn open! Schakel je schermen uit, laat de streamingplatforms voor wat ze zijn (intussen heb je toch zowat alles al gezien) en ga meteen aanschuiven voor een plekje in een gezellig donkere zaal! Maar werp voor je concrete plannen maakt toch eerst een blik op onze lijst van de beste onafhankelijke bioscopen in de hoofdstad. Deze kleine Brusselse zalen hebben hun unieke karakter weten te behouden en bieden een alternatief filmprogramma aan. Zo slagen ze er keer op keer in om een bijzondere sfeer te creëren. Van arthouseprenten tot klassiekers van weleer, hedendaagse films en producties van bij ons: hieronder vind je een overzicht van de meest iconische zalen in de hoofdstad.

Cinema Nova

Al van bij de ingang zet Cinema Nova de toon met een vrolijke, gedurfde mengelmoes van kleuren. Deze bijzondere filmzaal staat ver van de commerciële megabioscopen en kiest voor een alternatieve en eclectische aanpak. Met eigenzinnige en onconventionele keuzes heeft deze cinema al tot ver buiten de grenzen naam gemaakt.

De grote zaal is altijd zichzelf gebleven en straalt een unieke charme uit met zijn afgebladderde muren, balkon, kleine orkestbak en adembenemende plafond. Op het programma in Cinema Nova: langspeelfilms, middellange prenten en kortfilms, die soms experimenteel en vaak zeldzaam zijn. Het is de ideale plek voor een ongeziene audiovisuele belevenis in een originele setting!

Pluspunten: 

Het witte doek opstellen onder een brug, bij een kazerne of in een natuurdomein? Dat is de waanzinnige uitdaging die PleinOPENair nu al 23 jaar aangaat. Cinema Nova organiseert dit rondreizende filmfestival elke zomer in de openlucht. Een ongewoon initiatief dat met veel durf de grenzen van de stad aftast!

Kinograph

De Kinograph is de eerste pop-upbioscoop in Brussel! Na in het auditorium van See U te zijn neergestreken presenteert deze unieke bioscoop nu zijn programma in Flagey. Dit project is ontstaan uit een burgerinitiatief van het collectief CinéCité, met de steun van een handvol gemotiveerde vrienden. Haal je hart op aan nieuwe films, cultklassiekers en minifestivals, waaronder de reeks "Gender and Cinema.

Pluspunten

In de Kinograph kan je als bezoeker actief meewerken aan het programma via de 'programmatieclub' of via de sociale netwerken. Laat dus zeker je stem horen!

Onbeperkt naar goede films in Brussel

Met de Cinevillepas ga je zo vaak als je wil naar de bioscoop vanaf € 18,– per maand.

 

 

Cinematek

Cinematek

We hebben allemaal al eens gewatertand bij het idee dat we een klassieker (her)ontdekken, comfortabel genesteld in een van de knusse zalen van de Cinematek. Met een van de grootste filmcollecties ter wereld (71.000 titels!) volgt de programmatie de geschiedenis van het witte doek van het prille begin tot vandaag.

Laat je via bloemlezingen, zeldzame films, retrospectieve films en thematische cycli leiden van stomme films naar hedendaagse meesterwerken. Zin in een tijdloze avond? Mis dan zeker de cinéconcerten niet, waarin stomme films begeleid worden door live pianomuziek! Deze kleine parel van de zevende kunst vind je treffend in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR). Allen daarheen!

Pluspunten: 

tussen twee voorstellingen in kun je even door het aangrenzende filmmuseum kuieren. Met de kijkdozen, schimmenspelen en films uit de collectie reis je door de geschiedenis en ontdek je de 'prehistorie' van het witte doek.

Cinema Aventure

Cinema Aventure

Verstopt om de hoek van de drukke straten van het stadscentrum ligt de Aventure, op een steenworp van het Muntplein. De bioscoopzaal biedt een eclectisch programma aan waarin mainstream- en auteursfilms elkaar perfect aanvullen. Het verhaal doet trouwens de ronde dat koning Boudewijn, een groot filmliefhebber, deze bioscoop graag bezocht! Je gaat erheen voor het bijzonder goed samengestelde documentaireaanbod, maar ook om films te (her)bekijken die al enkele maanden uit de grote bioscopen verdwenen zijn.

Deze kleine, in fluweel gehulde bioscoop is begin 2010 volledig gerenoveerd en baadt dankzij de gedimde verlichting in een gezellige sfeer. Zeldzaam genoeg om te vermelden: je kunt in de bar iets drinken terwijl je op de voorstelling wacht, en in de zaal kun je verder aan je drankje nippen!

Pluspunten: 

de loveseats op de achterste rij van de zalen. Bij deze tweezitsbank is de middelste armleuning verwijderd, zodat je in alle comfort met z'n tweetjes van de voorstelling kunt genieten...

Cinema Palace

Cinema Palace

Palace profileert zich als schakel tussen verschillende wijken in het centrum van Brussel. De bioscoop bevindt zich op het knooppunt van de voetgangerszone, de Dansaertwijk, de multiculturele Lemonnierwijk en de Anspachlaan, en brengt cinefielen uit alle windstreken samen.

De muren van dit architecturale hoogstandje vertellen bovendien een deel van de filmgeschiedenis van de hoofdstad. Al in de jaren 1930 was Palace (gekroond tot de grootste bioscoop van Brussel) een tempel van amusement waar er naast filmvertoningen ook caféconcerten en musicalvoorstellingen plaatsvonden. Bijna honderd jaar later hebben de zalen nog steeds dat feestelijke en eclectische karakter. Kortom, het is een bioscoop voor iedereen. Een open en levendig instituut dat zowel mainstream als innovatief is.

Pluspunten: 

dit najaar vindt in Palace de grote tentoonstelling van Cinémathèque Française over Louis de Funès plaats. Wat je ook van hem vindt, het is een gelegenheid om alle facetten van deze acteur te verkennen en kennis te maken met zijn films.

Cinema Vendôme

Cine Vendôme

In het hartje van de Matongewijk ligt dé tempel van de cinefiel: Cinema Vendôme. In de sfeervolle zalen genieten filmliefhebbers al meer dan vijftig jaar van de zevende kunst. Veel mensen herinneren zich nog de mythische ouvreuses.

Dit instituut in Elsene blijft trouw aan zijn slogan 'Cultivez l'émotion' en springt in de bres voor auteursfilms en culturele diversiteit. Als grondlegger van de kwaliteitsbioscoop heeft de Vendôme vele legendarische films (zoals Satyricon of Last Tango in Paris) tot een groot succes gemaakt. In de jaren 1970 werden de nieuwe zalen zelfs feestelijk geopend door Sophia Loren herself! Een verhuizing en enkele jaren later bruist de Vendôme aan de Waversesteenweg 18 nog steeds van de nieuwsgierigheid en familiale sfeer.

Pluspunten: 

in de bioscoop is comfort koning. Zo geniet je in de Vendôme van de zevende kunst terwijl de royale rondingen van de Pullman-zetels je met open armen ontvangen.

Cinema Galeries

Cinéma Galeries

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen hebben hun eigen bioscoop! De Cinema Galeries werd in 1939 gebouwd door architect Paul Bonduelle en is sinds 1993 beschermd als monument wegens zijn geschiedenis en stijl, die schommelt tussen art deco en modernisme, met enkele romaanse accenten. Dit oerinstituut blies in 2020 tachtig kaarsjes uit, wat het de oudste bioscoop in Brussel maakt!

Zoals de trouwe filmliefhebbers die er komen graag zeggen, is de Cinema Galeries 'geen plek voor kaskrakers en popcorn'. Integendeel: deze bioscoop legt zich met overgave en nieuwsgierigheid toe op auteursfilms, prenten van jonge Belgische filmmakers en zeldzame producties. Na de voorstellingen vinden er volop debatten, discussies en tentoonstellingen over onafhankelijke film en hedendaagse kunst plaats.

Pluspunten: 

bericht aan de expats! De Cinema Galeries vertoont films op maat van Engelstaligen, met Engelse ondertiteling. Go get it, guys!

Le Stockel

Zijn azuurblauwe gevel zorgt op een boogscheut van het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe voor een hemelsblauwe toets. Op het enige scherm van deze kleine, authentieke bioscoop is alleen het beste van het beste te zien. ‘De minder goede films laten we over aan de megabioscopen’, zo verwoorden ze het zelf graag. Le Stockel kreeg in 2020 een nieuw jasje, maar gelukkig is de fifties-vibe niet verdwenen. Met een gerenoveerde ingang, nieuwe zetels en opgefrist interieur heeft deze buurtbioscoop zijn jeugdige uitstraling teruggevonden! Als kers op de taart is de bioscoop met de democratische prijs van zeven euro een van de goedkoopste in de hele hoofdstad, terwijl je er toch van een uitgekiend programma geniet.

Pluspunten: 

dit is een van de weinige (zo niet de laatste) echte buurtbioscopen die nog bestaan in de buitenwijken van de hoofdstad.