Tot zo 14 november 2021

Icons

Categorie
Multidisciplinair
Plaats
Boghossian Stichting - Villa Empain
Het menu tonen/verbergen
Icons Yan-Pei Ming Deng Xiaoping (1904-1997) , 2021 © Clérin Morin

Beschrijving

Van vroege iconen uit Europa en het Midden-Oosten tot moderne en hedendaagse werken, iconen hebben door de eeuwen heen vele gelovigen en kunstenaars geïnspireerd. De tentoonstelling laat zien hoe de spirituele dimensies sinds de oudheid in kunstwerken worden verwerkt.

Volgens de overlevering waren de eerste iconen te danken aan de heilige Lucas, die drie schilderijen van de Heilige Maagd zou hebben gemaakt. Iconen, van de eerste exemplaren in Europa en het Midden-Oosten tot de moderne en hedendaagse exemplaren, zijn afbeeldingen van het goddelijke die reeds tal van gelovigen en kunstenaars hebben geïnspireerd. De tentoonstelling Icons, gecurateerd door Henri Loyrette, voormalig directeur van het Musée d’Orsay en president-directeur van het Louvre, laat zien hoe van de oudheid tot nu de spirituele dimensie werd ingeweven in kunstwerken.

De tentoonstelling onthult een selectie van oude iconen uit Europa en Rusland – met verschillende afbeeldingen van Christus, de Moeder van God of individuele heiligen – waarvan de opvallende eenvoud hen onderscheidt als tijdloze objecten van verering.

Een tweede ensemble werken, van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw, zoals Charles Filiger en Lucien Levy-Dhurmer, belicht de frontale compositie van iconen, zonder diepgang. De tentoonstelling laat ook zien hoe zelfs hedendaagse kunstenaars, zoals Yan Pei-Ming en Wim Delvoye, de heel eigen beeldtaal van iconen gebruiken.

Curator: Henri Loyrette.

Michael Craig-Martin, Wim Delvoye, Mounir Fatmi, Jean Fautrier, Charles Filiger, Ellen Gallagher, Douglas Gordon, Duane Hanson, Titus Kaphar, Octave Landuyt, Bertrand Lavier, Lucien Levy-Dhurmer, MARWAN, Claude Mellan, Annette Messager, Yan Pei-Ming, Pierre et Gilles, Arnulf Rainer, Georges Rouault, Fabrice Samyn, Sarkis, Henry Van de Velde, Andy Warhol, Gustave van de Woestyne

Foto's en video's

Praktische info

Data

donderdag 6 mei 2021 — zondag 14 november 2021

Openingsuren

Maandag     gesloten
Dinsdag     van 11:00 tot 18:00
Woensdag     van 11:00 tot 18:00
Donderdag     van 11:00 tot 18:00
Vrijdag     van 11:00 tot 18:00
Zaterdag     van 11:00 tot 18:00
Zondag     van 11:00 tot 18:00

Plaats

Boghossian Stichting - Villa Empain

Franklin Rooseveltlaan, 67
1050 Elsene

T. +32 2 627 52 30
M. info@boghossianfoundation.be
http://www.villaempain.com

Meer info

Prijzen

Normaal: € 10,00

Organisator

Boghossian Stichting - Villa Empain